Oekraïne; Oorlog in de achtertuin

Een vredesvlag bedekt met zilveren kraanvogels, met een spandoek tegen kruisraketten en een witte orchidee

foto: Hennie van Setten

Christian Peacemaker Teams – Nederland verafschuwt de Russische invasie van Oekraïne en leeft mee met alle slachtoffers en vluchtelingen die dit geweld met zich mee brengt. Ook zijn we bij de Russische bevolking die zich een oorlog in gemanoeuvreerd voelt en de vele militairen die naar het front gestuurd zijn. Hiervan getuigen de demonstraties in Rusland zelf. Het is niet te bevatten dat het niet gelukt is om deze tragedie te voorkomen.

We hopen en bidden dat escalatie niet verder zal gaan en dat de politieke leiders betrokken bij dit conflict van zowel Oost Europa als West Europa en de VS zeer terughoudend zullen zijn in verdere uitbreiding van het gebruik van wapens en bommen.

We hopen dat waar mensen elkaar als gelijken zien in de nabije toekomst geweldloze conflictmethodes geleerd en gepraktiseerd zullen worden. Alleen dan kunnen we weer als zusters en broeders samen leven. Aan deze trainingen in geweldloze conflictoplossingen willen we graag ons steentje bijdragen zodra de directe dreigingen voorbij zijn.

Militaire oplossingen splijten mensen, en wat er nodig zal zijn is het weer bijeen brengen en dialoog bevorderen tussen mensen en bevolkingsgroepen. Pas kan kunnen mensen weer leren elkaars buren te zijn in de ruimste zin van het woord.


Tot die tijd daar is zullen we op vele manieren om mensen in dit oorlogsgebied heen staan met acties op persoonlijke titel en gebeden, alsmede politieke leiders manen terughoudendheid te betrachten in het aanwenden van nog meer geweld en bommen die hoe dan ook de bevolking zal raken en de jonge militairen in de loopgraven zal vernietigen.


"Er is een uitweg waar geen uitweg lijkt", Dr. Martin Luther King.

 

Christian Peacemaker Teams – Nederland

Vanuit de visie dat hulpwerk moet worden overgelaten aan partijen die lokaal bekend zijn, mengen wij ons niet in de noodhulp. Donaties die wij voor dat doel ontvangen storten wij door aan onze partnerorganisatie Doopsgezind Wereldwerk. Wil u zelf aan hen doneren dan kan dat via:

NL27 TRIO 0786 8803 33

t.n.v. Doopsgezind WereldWerk te Deventer

omschrijving: ‘hulp Oekraïne’

meer informatie via www.dgwereldwerk.nl

Vorige
Vorige

Solidariteitsreis naar Griekenland

Volgende
Volgende

Open brief ter ondersteuning van zieke Palestijnse gevangenen